Vernisáž predajnej výstavy - Miro Pecho od 11.2. do 5.3. 2012

11.02.2012
ZDIELAŤ

11. februára 2012 Galéria Pasáž v Iwonicz Zdróji v Poľsku privítala vo svojich priestoroch výstavu mladého slovenského umelca Miroslava Pecha, ktorú autor výstižne nazval „Portály do duše“.

Odvinúc sa od názvu výstavy, autor nám otvára brány portálu do dimenzií, ktorými nás víta vo svojom svete chápania a videnia. Nevolá na nás vtieravou krásou, ktorej je v dnešnej vyretušovanej dobe viac než dosť. Volá nás obzrieť si najtajnejšie zákutia ľudskej duše.  

Počas prechádzky týmto ľudským interiérom nám nedáva útechu a klamlivú pravdu vidieť čistotu tam, kde nie je. Sníma masku realite, za ktorou sa brodíme v utrpení, zúfalstve, strachu, depresii a bolesti, počúvajúc zvuky hryzavého svedomia a kvílenia, cítiac hnilobu a pach krvi. V maľbe, ale i v kresbe, nič nie je určité, všetko sa stráca v tme a rozmotá sa tak rýchlo ako myšlienka, ktorú Pecho zas a zas pitve v inom rozpoložení.  

Autor nás spletitými chodbami prevádza od portrétov cez figúry k architektonickým výjavom. Z týchto „vzdušných“ zámkov dýcha gotika a jej temná či mystická doba, ich história, príbeh a priestor, ktorý obrazu dáva sám divák. Oproti „vnútorným portrétom“ pôsobia tieto diela s architektonickým motívom oslobodzujúco. Divák už nemusí rozvíjať fantáziu smerom dovnútra, kde ho nepríjemne tlačí, ale smeruje ju von.

Svoju odvahu načrieť do pichľavých tém podčiarkuje smelými ťahmi štetca a kontrastnými farbami najmä červenou a čiernou. Dynamiku zase v akomsi neustálom hľadaní tvarov pracujúc s riadenou náhodou.

Za „našepkávačov“ si do svojej tvorby autor vpustil Beksinského či Gigera, od ktorých prevzal atmosféru a akýsi odkaz znejúci v prvom dejstve Macbetha: „Krása je ošklivosť a ošklivosť je krása...

PECHOS VYSTAVOS

Čo sa robí v sobotu? V sobotu sa perie, varí, luxuje.... a …. a my duše umelecké sa zoberieme na dlhú púť za umením do susedného Poľska.
Náš milý kučeravý a dlhovlasý kolega Miroslav P.  tam vystavuje  svoje výtvarné diela už po niekoľký krát. Výstava nesie príznačný názov Portály do duše a potrvá do 5. 3. 2012.
Kde? Tak ešte raz: Poľsko- Iwonicz Zdrój, Galéria Pasáž. 

My skupinka, teda kolegovci, sme si ju nechceli nechať újsť a tak sme sa tam ,v sobotu 11. februára 2012, boli pozrieť na vlastný kukuč. Obzerali výtvarníci, hudobníci ba aj literáti z našej „Zušky“.

Ďakujeme aj za sponzorovanie výpravy pani zriaďovateľke.

Ďalšie aktivity

Aktuálne informácie

Vážení priaznivci DOTYKU: najaktuálnejšie informácie o našich aktivitá...

Čítať viac

Záverečný koncert hudobného odboru v spolupráci s literárno-dramatickým odborom

Dňa 13. júna 2013 sa v divadelnej miestnosti na Štiavnickej ceste...

Čítať viac

Zlatý Drak

„Každý by mal denne počúvať trochu hudby, prečítať nejakú báseň, pozri...

Čítať viac

NAŠI ABSOLVENTI 2013

Absolvovanie výtvarného a hudobného odboru na našej SZUŠ vyvrcholilo ...

Čítať viac

Na krídlach dravcov

Názov projektu: Na krídlach dravcov Charakteristika projektu: tvorivé ...

Čítať viac